FREDRIKSTEN HOTELL I HALDEN: Midt i den dramatiske norske krigshistorien

Fredriksten 1_edited

HALDEN. Noen av de mest dramatiske og blodigste hendelsene i norsk krigshistorie har funnet sted i Halden. Midt i denne historien ligger Fredriksten Hotell, i fantastiske omgivelser på historiske Fredriksten festning. Hotellet ligger høyt hevet over Halden sentrum - som likevel bare er en liten spasertur unna.

fREDRIKSTEN 6.jpg

FREDRIKSTEN HOTELL. Fredriksten Hotell i Halden ligger midt i den dramatiske Norgeshistorien. Det er vel ikke så mange som blir fristet til å kalle Halden en vakker liten by der den ligger i utkanten av den Østfoldske skjærgården, selv om den har stilrene empirekvartaler. Men byen har jo tross alt historien med seg helt tilbake til 1500 – 1600-tallet. Det gjør den spennende nok.

FREDRIKSTEN HOTELL

Generalveien 25-27, N-1769 Halden

Telefon: + 47 69 02 10 10

Flere kurs- og konferansehotell HER.

DE HISTORISKE HOTEL & SPISESTEDER er en samling av sjarmerende restauranter og hoteller i Norge. Her finner du herregårder, herskapshus, trehotell i sveitser- og jugendstil og mye mye mer.

Men fascinerende er Halden, der den ligge som en slags innfallsport til Norge når vi kommer sørfra gjennom Sverige. Loddfjorden knytter byen til havet, svabergene og sjøfarten på den ene siden og skoger med all slags skogvirke, majestetiske trær og vakre planter på den andre siden.

Ørje sluser stikk fra 1885.jpg
Ørje sluser. Stikk fra 1885.

Haldenkanalen er en del av Haldenvassdraget som består av et intrikat mønster av innsjøer, små elver, sund og sluser og kanaler. Totalt løfter slusene båter 39 meter på det høyeste og den nesten 27 meter høye Brekke sluser er Nord-Europas høyeste. På vakre sommerdager kan vi se den legendariske båten Turisten tøffe opp og ned vassdraget.

Haldens historiske stolthet er Fredriksten festning, som ligger dominerende plassert på et høydeparti over byen. Noen av de mest dramatiske og blodigste hendelser i norsk krigshistorie har funnet sted her. Her ble den legendariske svenskekongen Karl XII drept.

Midt i denne historien ligger altså Fredriksten Hotell, som ligger i fantastiske omgivelser på historiske Fredriksten festning. Hotellet ligger høyt hevet over Halden sentrum - som likevel bare er en liten spasertur unna.

Den litt ugjestmilde bygningen ser mer ut som en gammel østtysk boligblokk enn et moderne norsk hotell. Men skinnet bedrar. Den røde hovedbygningen med massevis av vinduer fungerer som et spennende møtested i Halden for både byborgere og oss tilreisende.

De fleste i byen kjenner hotellet. Her kan man kan spise og drikke godt, hygge seg og se på festningens skyline. Maten er et spesielt kapittel på Festningen hotel. Den har et høyt kvalitetsnivå som både gjester og lokalbefolkningen kan glede seg over

fREDRIKSTEN 10.jpeg

Men vi kommer ikke vekk fra at Fredriksten festning fanger oppmerksomheten mest. Og vi siterer fra Fredriksten Hotels historieskriving: Etter en av de mange krigene mellom Sverige og Danmark/Norge, måtte Norge ved en fredsavtale i Roskilde i februar 1658 avstå Bohuslän til Sverige. Men krigen blusset opp igjen senere samme år.

Svenskene angrep nå Halden tre ganger over 18 måneder i årene 1658-1660. Målet deres var å ta en større bit av Norge enn det Bohuslän som de nettopp hadde vunnet. Rundt Halden var det på denne tiden bare improviserte forsvarsanlegg. De ble riktignok forsterket og utvidet mellom hvert angrep, og alle de svenske forsøkene på å ta byen ble avvist etter harde og blodige kamper.

Fredriksten 12.jpg
Gustaf Cederström: Karl XII:s likfärd1363.

Blant de mange dramatiske hendelser her, er utvilsomt svenskekongen Karl XII’s angrep i 1716 og 1718, og særlig hans død her under det siste, de mest berømte og omskrevne. 4. juli 1716 mislyktes han i et kuppartet angrep på festningen. Svenskene måtte i stedet nøye seg med å ta den nesten ubefestede byen, men heller ikke her fikk de være i fred.

Innbyggerne satte byen sin i brann, og drev på den måten okkupantene ut. Denne hendelsen inspirerte Bjørnstjerne Bjørnson til å skrive det 4. vers i "Ja, vi elsker dette landet": "- ti vi heller landet brente enn det kom til fall. Husker bare hva som hendte ned på Fredrikshald". Fire dager senere tar Tordenskjold Karl XII’s flåte med forsyningsskip i Dynekilen, og svenskene drar hjem.

FREDRIKSTEN 7.jpg

Karl XII kommer tilbake i slutten av november 1718 med en stor hær. Han innleder et systematisk angrep på Fredriksten. Utefortet Gyldenløve blir tatt, og svenskene graver og bygger løvegraver mot Hovedfestningen. Om kvelden 11. desember er Karl XII helt fremme der gravearbeidet pågår. Han løfter seg over beskyttelsesvollen for å observere, og blir drept av en kule rett gjennom hodet.

Den dag i dag strides man om kulen var «ærlig norsk» eller kom fra en snikmorder i svensk tjeneste. Uansett så avbrøt svenskene angrepet, og den lange Nordiske krig dabbet av og sluttet et par år senere.

Danmark måtte som tapende part i Napoleonskrigene avgi Norge til Sverige ved fredsavtalen i Kiel i januar 1814. Norge motsatte seg dette, laget sin nye grunnlov, og erklærte seg som selvstendig nasjon. Sverige svarte på dette ved å innvadere Norge i slutten av juli.

fREDRIKSTEN 5.jpg

I vel 14 dager var Fredriksten under beleiring og bombardement, men den ga ikke opp. 14. august ble det inngått en fredsavtale i Moss, og 15. august stoppet kampene. Norge kom nå i union med Sverige. Fredrikstens innbitte motstand hadde imponert svenskenes nyvalgte franske kronprins og hærfører Karl Johan, og vilkårene i unionsavtalen ble som følge av dette langt mildere enn de var tenkt å skulle bli. Det gjorde det lettere å komme ut av unionen igjen 91 år senere ! Fredriksten ble nå nedlagt som operativ grensefestning.

Fredriksten verget fedrelandet i nesten 250 år – med stolthet sier man her: «Ofte beleiret, aldri beseiret»

Kilde: Forsvarsbygg.no

FREDRIKSTEN 3.jpg

Enten du ønsker å overnatte i flotte, historiske omgivelser, eller å ha en særpreget arena for ditt møte eller konferanse, er Fredriksten Hotell et godt valg. Etter full rehabilitering i 2014 har hotellet 57 helt nye rom og fellesarealer.

Hos Fredriksten Hotel kombineres et hyggelig opphold gjerne med et historisk innhold, og de arrangerer gjerne en historisk vandring på Fredriksten festning for ditt selskap.

Og utsikten, den må bare nytes!

fREDRIKSTEN 4.jpg

Når det er behov for å møtes til faglig og sosialt samvær, er Fredriksten Hotell på festningen i Halden også et godt sted å være.  De har et flott kurs- og konferanse tilbud for grupper fra 2 til 80 personer.

For å innfri hotellets målsetting bruker kjøkkenet god tid på å finne frem til leverandører og produsenter som har de samme tankene rundt mat og råvarer.

De vet at den gode smaken og den gode opplevelsen av mat starter med at råvarene den lages av, har hatt de beste forutsetninger for trivsel og vekst. Dette gjelder både planter og dyr.

Fredriksten 11.jpeg

La oss anbefale fire retter fra Fredriksten Hotells meny

Svarthavre risotto med svarthavre, asparges, sopp, ramsløk og confitert tomat.

Pannestekt torskerygg med ovnsbakte småpoteter, sesongens lokale grønnsaker og hylleblomst saus eller Indrefilet av storfe med ovnsbakte småpoteter, sesongens lokale grønnsaker og rødvinsglaze.

Rocky road is-sandwich med hjemmelaget vaniljeis, brownie med mørk sjokolade, salt karamell og honning-glaserte nøtter.

Eller kanskje det heller frister med en hjemmelaget hamburger eller Skagensmørbrød med rogn servert på surdeigsbrød?

FREDRIKSTEN 9.jpg

I tillegg inviterer Fredriksten Hotell jevnlig til menyer basert på sesongens råvarer. Her er en fem retters spennende høstmeny som kjøkkensjef Kent med mannskap har satt sammen.

Bakte regnbuegulrøtter fra Nybo Regenerative Gård med karamellisert økologisk yoghurt fra Rygge meieri, ristede gresskarkjerner og chimichurri med urter fra Paulsbo Nordre Gård.

Kremet suppe av kantarell og steinsopp fra skogene rundt Halden med sprøstekt confitert gåselår av Smaalensgås fra Østfold.

Pannestekt breiflabb fra Møre og Romsdal med smørristet gnocchi, sopp, aspargesbønner fra Paulsbo Nordre Gård.

Urtepanert norsk lammefilet med patatas pave av poteter fra Nybo Regenerative Gård, bakte beter fra Paulsbo Nordre Gård og rødvinsaus.

Dekonstruert krydret ostekake med gresskar med kompott av norske plommer og ristede gresskarkjerner.

jDPnOl3sV2orUQyw7fMhEL0Uj.jpg

Fredriksten Hotelss filosofi kan oppsummeres i begrepet Ubuntu. Ubuntu er en sørafrikansk tenkemåte som bidrar til gode opplevelser og forbedringsprosesser over hele kloden.

Ubuntu er bindeleddet mellom våre gjester og de som jobber i organisasjonen. Ubuntu dreier seg i det store og hele om å bidra til at samfunnet rundt oss skal kunne forbedres.

Nelson Mandela forklarer Ubuntu slik: "Om en reisende gjennom vårt land stoppet ved en landsby, ville han ikke måtte spørre etter mat eller vann.

Med en gang når han stopper, ville folket gi ham mat og underholde ham. Det er en side av ubuntu, men ubuntu har mange sider."

Et forsøk på en lengre definisjon ble gjort av Erkebiskop Desmond Tutu i 1999: "En person med Ubuntu er åpen og tilgjengelig mot andre, anerkjenner andre, føler seg ikke truet av at andre blir bemidlet og har det bra, for han eller henne har en korrekt selvbekreftelse som kommer fra å vite at han eller henne hører hjemme i en større helhet og blir nedtrykt når andre blir ydmyket eller nedtrykt, når andre blir torturert eller holdt tilbake."

Fredriksten 1.jpg

Fredriksten Hotell eksisterer på grunn av våre gjester, er hotellets mantra: vi ønsker at dette skal gjenspeiles i alt vi gjør. Vår misjon er gi våre gjester gode opplevelser som gjør at vi fortjener deres lojalitet på livstid. Dette er hele eksistensgrunnlaget vårt og eksistensberettigelsen til våre virksomhetsområder. En del av vår Ubuntu er også knyttet til bærekraftig drift og miljøvennlig fangst og råvareproduksjon.

FOTO: FREDRIKSTEN HOTELL.

 

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post